Waarom is een gezonde levensstijl goed voor je huid? (Deel 1)

Hoi Iedereen,

Vandaag weer eens een beauty blogpost. Ik wil vandaag even stilstaan bij het belang van een gezonde levensstijl en wat deze specifiek kan doen voor je huid.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Dit wordt wel eens vergeten. Daardoor is het dus enorm belangrijk er goed zorg voor te dragen. Je huid bestaat voor zo’n 70% uit water. Wanneer we deze vochtbalans niet op peil houden zal de huid uitdrogen. Water zorgt voor een vollere celvorm. Een gedehydrateerde huid zal krakeleren. Fijne lijntjes worden zichtbaar aan het huidoppervlak en je ervaart meestal een trekkerig gevoel. Eerste rimpeltjes worden ook niet voor niets droogtelijntjes genoemd. Het is belangrijk dit trekkerig gevoel te vermijden.

De eerste belangrijke stap om de huid van voldoende vocht te voorzien is simpelweg voldoende water drinken. Drink per 30 kilogram lichaamsgewicht 1 liter water per dag.

Water, spuitwater, kruidenthee en magere bouillon mogen afgewisseld worden. Vermijd echter koffie, cola, zwarte, witte en groene thee omdat deze cafeïne bevatten. Cafeïne is vocht afdrijvend en zal teveel vocht uit je huid onttrekken. Drink maximum 3 eenheden (3x150ml) cafeïnehoudende dranken per dag. Voor elke tas dat je meer drinkt heb je één glas water extra nodig. Minderen in cafeïne zal je ook goed doen op andere vlakken. Je zal minder vaak hoofdpijn voelen en je zal een betere nachtrust ervaren. Wat dan ook weer goed doet aan je huid.

maa 31 15 (4)

Gezonde voeding

Uit de voeding halen we dagelijks onze vitaminen en mineralen. Sommige voedingsmiddelen bevatten anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten maken vrije radicalen onschadelijk en zorgen zo voor een snellere celvernieuwing. Vrije radicalen breken onder andere het collageen af in onze cellen. Anti-oxidanten zijn goed voor ons hele lichaam maar zeker voor onze huid. Denk bijv. aan Caroteen in wortels, tomaten en mango, denk aan lycopeen in tomaten, rode paprika en kersen. Bijvoorbeeld vit B2 in lijnzaad en andere anti-oxidanten in aubergines, blauwe bessen, pruimen,…. Als je kiest voor felgekleurde, verse producten zit je al zeker goed!

Het is spijtig dat jongeren niet altijd stilstaan bij het effect van een ongezonde levensstijl. Zij hebben nog een frisse, stralende teint en maken zich nog geen zorgen over de toekomst.

Hierbij wil ik heel graag benadrukken dat je de klok niet kan terugdraaien. Niemand kan zonder plastische chirurgie zijn rimpels doen verdwijnen. Het is enorm belangrijk te weten dat al deze tips werken als je deze consequent uitvoert. Het is belangrijk je goede gewoonten eigen te maken al van jongs af aan. Zo zal je preventief huidveroudering voorkomen.

Optimale nachtrust

Tijdens de nacht vernieuwt je huid op volle kracht. Je huid is ontspannen en ervaart dan geen stress waardoor ze veel sneller nieuwe huidcellen aanmaakt, zelfs tot 10 keer. ’s Nachts gaat je huid zich ook herstellen. Wanneer je huid onvoldoende rust krijgt zal deze niet voldoende hersteld zijn en zal je opstaan met een vermoeide, vale huid. Reinig daarom ’s avonds opnieuw en smeer een gepaste nachtcrème. Denk er ook zeker aan je handen en je voeten in te smeren want deze krijgen het overdag harder te verduren en kunnen wel wat herstelling gebruiken.

Tip: Probeer je nachtcrème enige tijd voor het slapengaan al aan te brengen zo heeft deze de tijd om voldoende in te trekken en gaat niets verloren op je hoofdkussen.

aug 10 (39)

In een volgende blogpost bespreek ik de invloeden van roken en teveel zon op je huid.

Tot later, xx Caroline

Geef een reactie

Plaats een reactie

  1. Veerle Pairon
    augustus 18, 2015 / 3:33 pm

    Super. Als dietiste / schoonheidspecialiste vertel je goed en duidelijk waarom het zo belangrijk is.

%d bloggers liken dit: