Waarom is een gezonde levensstijl goed voor je huid? (Deel 2)

Hey Iedereen,

Na de vorige blogpost vandaag iets meer uitleg over twee vijanden van de huid.

Eén van de slechtste dingen voor je huid is roken. Roken zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en zorgt voor algemene slijtage van de aderen. Sigarettenrook brengt erg veel vrije radicalen met zich mee. Zij zorgen zo voor een kettingreactie aan celvernietiging. Collageen en elastine worden sneller afgebroken wat resulteert in rimpels en een verslapte huid. Verder krijgen rokers meer last van couperose en een slechte doorbloeding met cellulitis tot gevolg.

De grootste vijand van de huid  is teveel zon. Uv stralen veroorzaken ook de aanmaak van vrije radicalen in de huid. Zo zorgen zij voor rimpels en verslapping van de huid. Teveel warmte kan couperose veroorzaken maar de absolute nummer 1 waarom we teveel zonlicht moeten vermijden is natuurlijk huidkanker.

zon

Had je 1 zware zonnebrand  met blaren op de huid als kind dan verdubbelt dat je risico op een melanoom later in je leven. 5 kleinere zonnebranden geven je hetzelfde risico. Denk eraan dat een zonnebrand waarbij je vervelt kan zorgen voor littekens of pigmentatiestoornissen.

Hou je moedervlekjes nauwkeurig in de gaten. Hiervoor bestaat een gemakkelijke regel, de ABCDE-regel. Asymmetry, Border, Color, Diameter, Evolution. Laat naar je bruine vlekjes kijken door een dermatoloog wanner deze assymetrisch zijn, wanneer de rand grillig is, wanneer de kleur verandert, wanneer de diameter meer is dan 2 centimeter is of wanneer de vlek gewoonweg verandert.

De zon heeft natuurlijk ook voordelen. Zo stimuleert zij de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden en welke een rol speelt in de immuniteit. 15 minuten per dag in de zon met handen en voeten is echter voldoende om genoeg vitamine D op te nemen.

Tips tegen de zon:

 • Zoek tussen 12u en 15u de schaduw op
 • Smeer je om de twee uur helemaal in met een zonnecrème aangepast aan jou huidtype. Smeer je ook steeds terug in na het zwemmen of veelvuldig zweten.
  • Wist je dat Sothys geen zonnecrème meer maakt met een lagere beschermingsfactor dan 20?
  • Let bij je zonnecrème op dat deze beschermt tegen UVA en UVB stralen!
  • Een dagcrème met spf factor is niet voldoende om mee te zonnen. Deze is enkel geschikt voor jou dagelijkse boodschappen.
  • Gebruik voor kinderen steeds een zonnecrème met factor 50.
 • Ga niet onder de zonnebank! Deze zijn bij wet reeds verboden in Australië.

Boodschap: We leven in een maatschappij waarbij jong en mooi samengaan en er een enorme belangstelling is om jong te blijven. Maar persoonlijk vind ik dit overdreven. We worden als vrouw gemiddeld 83 jaar dus we mogen niet de helft van ons leven gefrustreerd rondlopen. Ik had eens een 83-jarige klant die me zei: “Elk rimpeltje heeft iets te vertellen.” Dat is mooi gezegd en ik vind een rimpeltje oprecht niet erg als het maar een verzorgd rimpeltje is. Een 60-jarige onverzorgde huid kan er ouder uitzien dan iemand ouder met meer rimpeltjes die zich wel goed verzorgt. Schoonheid zit vanbinnen, daar geloof ik erg in. Als je je uiterlijk perfect verzorgt straal je dat zeker uit. Je uiterlijk is zo een verlengde van je innerlijke. Nu heb ik het niet over maquilleren maar over een dagdagelijkse goede verzorging van je gelaat en lichaam. Probeer je geest en lichaam in balans te brengen door beweging, een gezonde voeding en een positieve levensstijl. Als je dit volhoudt zal je er jonger, frisser en dynamischer uitzien. Respect voor jezelf en jezelf graag zien is erg belangrijk. En denk hierbij ook aan je gezondheid.

xx Caroline

Geef een reactie

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: