Wat is Melasma & hoe heb ik het behandeld?

Hallo allemaal,

Vandaag heb ik een iets persoonlijker verhaal voor jullie. Ik heb sinds enkele jaren last van onsierlijke pigmentvlekken in mijn gelaat. Meer en meer jonge vrouwen krijgen hier tegenwoordig mee te kampen. Ik wil jullie graag tips meegeven hoe je dit kan voorkomen en hoe je het best kan behandelen. Melasma is iets waar je eens je het hebt, niet meer van af geraakt maar je kan het absoluut wel inperken.

Melasma (ook bekend als chloasma of zwangerschapsmasker als het een zwangere betreft) is een donkere verkleuring in het gezicht. Het treedt vooral op bij vrouwen die zwanger zijn of hormonen gebruiken, hetzij als anticonceptie hetzij als hormoonsuppletietherapie. De pigmentvlekken komen doorgaans symmetrisch voor en verschijnen vaak op het voorhoofd, de bovenlip en de wangen.

Mijn pigmentvlek zat voornamelijk op mijn voorhoofd. Hier toon ik jullie enkele foto’s door de jaren heen en vertel ik je hoe ik het steeds verbeterd heb.

2008

 

 

In 2008 had ik nog gewoon sproetjes, ik kon met mijn gelaat evenveel zon verdragen als mijn lichaam.

 

 

 

2009

Mijn pigmentvlek op mijn voorhoofd is de eerste keer opgedoken begin 2009 of skivakantie. Hier heb ik spijtig genoeg geen foto van gevonden. De eerste zonnestralen na een lange winter zijn extra gevaarlijk voor zonneschade. Zomervakantie 2009 doken daar die onsierlijke pigmentvlekken weer op.

 

Zomer 2010 stond er wel een zeer duidelijke symmetrische pigmentvlek op mijn voorhoofd. Ik vond het hier op een hoogtepunt komen en tijd om er iets aan te doen!

 

Zomer 2012, op dit moment smeerde ik enkel spf 50 en hoopte ik dat dit voldoende zou zijn om de pigmentvlekken zo goed mogelijk te vermijden. Enke spf 50 smeren is dus niet voldoende…

Zomer 2013 was ik ook tijdelijk gestopt met het nemen van de pil omdat deze hormonen pigmentvlekken in de hand werken. Die zomer was mijn acné daardoor wel op zijn hoogtepunt. Op de eerste foto zie je het best mijn acné, maar erg duidelijke foto’s heb ik hier niet van want ik wou dit steeds zo goed mogelijk camoufleren natuurlijk. Op de tweede foto zie je dat ik echt wel veel foundation droeg die periode om mijn acné en pigmentatie te verstoppen. Je ziet echter wel dat de pigmentvlekken absoluut niet meer zo opvallend waren.

Zomer 2015 had ik mijn huidverzorgingsregime gevonden. Eind 2014 heb ik een kuur Roaccutane genomen voor mijn acne en ben ik gestart met de minipil, Cerazette, die geen Oestrogeen bevat. En dat is nu juist het hormoon dat pigmentvlekken kan veroorzaken. Op de linkse foto’s heb ik wat foundation aan maar veel minder dan vroeger. En op de rechtse foto heb ik helemaal geen make-up op. Dit is de eerste zomervakantie geweest dat ik overdag geen make-up droeg omdat ik zelfzeker genoeg was over mijn huid.

Conclusie:

 • Ik smeer steeds spf 50 op een zonnige dag als ik buiten kom
 • Ik smeer op vakantie spf 50 om de 2 à 3 uur
 • Ik ga steeds met mijn rug naar de zon zitten op een terrasje
 • Ik lig nooit volop in de zon met mijn gelaat
 • Ik draag steeds een pet bij het tennissen in de zomer
 • Ik gebruik de minipil*
 • Ik gebruik het ganse jaar een nachtcrème met fruitzuren (behalve op vakantie)
 • Ik behandel mijn huid in de winter vaak met een lichte chemische peeling

*Gebruik geen combinatiepil, hormoonstaafje, Nuvaring, prikpil, hormoonspiraal,… Gebruik enkel een minipil of een koperspiraal!

Hieronder kunnen jullie alle foto’s nog eens in chronologische volgorde bekijken.

Hebben jullie zelf ervaringen met melasma?

Deze diashow vereist JavaScript.

xx Caroline

Geef een reactie

8 Reacties

 1. april 13, 2016 / 10:40 am

  Nog nooit van gehoord eigenlijk. Wel goed dat je het kan behandelen 🙂

 2. april 13, 2016 / 11:43 am

  Zelf geen last van maar wel bij een vriendin gezien. Dat was door de zwangerschap, het is bij haar redelijk weggetrokken. Je ziet bij jou een duidelijk een verschil. Fijn dat je iets hebt gevonden dat voor jou helpt

 3. april 17, 2016 / 11:38 am

  lijk me lastig, je moet altijd maar mee handelen, weet je wat ik doe ik smeer geen zonnebrand omdat ik een allergie heb. Dus ik maak gebruik van toost met pure tomaten puree, die eet ik de hele zomer. Is goed voor de huid, en beschermd 10 keer zo beter.

 4. Marieke
  juni 21, 2016 / 2:52 pm

  Ik herken het…en ik kom er maar niet van af! Voelt erg naar.

 5. Evelyne
  augustus 4, 2016 / 2:08 pm

  hallo,

  zou een minipil zoveel verschil maken, ik gebruik nu yasmin (een lichte pil) wel al meer dan tien jaar en weet niet precies wanneer mijn melasme begonnen is, ik denk toch wel zeker sinds 2013/2014. Nu heb ik vooral ‘zonnebrileffect’ witte ogen met daarrond bruin, bruine vlekken op wangen en voorhoofd. Niet heeeeel erg maar het ondermijnt wel behoorlijk mijn zelfvertrouwen.
  Ben ook geen echte kei in make-up en verdraag ook niet zo heel veel omdat ik met opstoten ook last heb van Rosacea (nu goed onder controle door aanpakken demodex mijt)
  Word soms zo moedeloos, je weet uiteindelijk niet meer wat doen om goed te doen…. zolang het niet erger (lees donkerder) wordt kan ik er eventueel nog met leven.
  grtjs
  Eve

  • augustus 4, 2016 / 7:08 pm

   Hey Eve, bij mij werkt de minipil behoorlijk goed. Natuurlijk is het ook belangrijk je gelaat regelmatig in te smeren met spf 50. Ik merk wel dat ik vorig jaar helemaal geen pigmentvlekken had op strandvakantie (waar ik perfect om de twee uur spf 50 heb bijgesmeerd) tegenover dit jaar waar ik toch wat vlekken krijg (heb bijvoorbeeld een citytrip gedaan en een festival waar ik niet zo regelmatig kon bijsmeren.) Dus de pil is maar 1 aspect in de behandeling ervan. Maar alle beetjes helpen. Hopelijk blijft je pigmentatie beperkt zodat je niet teveel hoeft te veranderen! X Caroline

 6. Isabelle
  maart 23, 2020 / 8:21 am

  Hoi Caroline,
  Wat fijn om dit te lezen, ook al is het hebben (gehad) van pigmentvlekken niet fijn voor jou. Ik herken je verhaal, kreeg er zelf ook last van in 2009, na een antibioticakuur én door veranderende hormonen denk ik. Ik was toen 34 jaar. Nu ben ik 44, merk dat mijn hormonen wat rustiger zijn en ik heb in die 10 jaar van alles geprobeerd om van de vlekken af te komen. Heeft me veel geld gekost en het effect was nul. Ik ben toen een zonnebrand met een goede filter (eentje die de hormoonbalans niet verstoord: Tinosorb) gaan smeren van Jetstke Ultee, factor 30. En daarbovenop gebruik ik nog steeds dermablend foundation van Vichy met factor 35 die heel goed camoufleert en er toch natuurlijk uitziet. Dit werkt voor mij. De vlekken zijn veel minder geworden. Echter, ik heb een koperspiraal en dat bevalt me niet goed. Ik denk er dus over om de minipil te gaan nemen en daarover gaat mijn vraag: hoe bevat deze jou? Heb je bijwerkingen? Ik ben bang voor haaruitval omdat ik daarvan ook last heb gehad in het verleden. Door stress en ijzertekort…Kun je mij zeggen hoe je deze pil ervaart?
  Alvast bedankt,
  Isabelle

%d bloggers liken dit: